PRILOZI       SALATE       PREDJELA       SUPE I ČORBE       HLEB I PECIVA       GLAVNA JELA

 

DESERTI       ZIMNICA      IGRICE

 

 

 

 

 

 

 

 

ZIMNICA

SADRŽAJ:

AJVAR OD PEČENIH PAPRIKA ,         BISTRI SOK OD BOROVNICE ,

CEPKANE PEČENE PAPRIKE ,          ĐEM OD JAGODA ,          ĐEM OD KAJSIJE

ĐEM OD MALINA ,          ĐEM OD VIŠANJA ,          KISELE PAPRIKE ,

KISELE PAPRIKE PUNJENE SIROM ,          KISELI KUPUS ,           KOMPOT OD BRESAKA ,

KOMPOT OD MUŠMULA ,            LIST VINOVE LOZE ,           LJUTE PAPRIČICE ,

LJUTENICA  ,           LOVAČKA SALATA ,            MARMELADA OD SMOKAVA ,

MARMELADA OD ŠIPURKA ,          MLEVENI PARADAJZ (PARADAJZ U FLAŠE) ,

PEKMEZ OD JABUKA ,         PEKMEZ OD KUPINA  ,        PEKMEZ OD ŠIPAKA ,        PINĐUR ,

SALATA OD ŠARGAREPE ,        SIRUP OD GROŽDJA ,        SIRUP OD JABUKA ,

SLATKO OD BOROVNICA ,          SLATKO OD DUNJA ,          SLATKO OD GROŽDJA ,

SLATKO OD KUPINA ,        SLATKO OD SMOKAVA ,          SLATKO OD ŠLJIVA ,

SOK OD GROŽĐA ,         SOK OD JABUKA I ŠARGAREPA ,            SOK OD JAGODA ,

SOK OD VIŠANJA ,          SRPSKA LJUTENICA ,         TURŠIJA ,         VITAMINSKI SOK ,

TURŠIJA OD ZELENOG PARADAJZA    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 

                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AJVAR OD PEČENIH PAPRIKA

Sastojci
100 kom. crvenih paprika (onih mesnatih)
400 ml zejtina
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema
Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati i voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud sa poklopcem da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u mre\asti džakčić i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću i širu šerpu koju predhodno malo uljem podmažete. Gore navedenu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na ringlu i krenuti sa kuvanjem – prženjem ajvara. Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov. Kada je gotov pomeri se sa ringle, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće i sterilisane tegle (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100 °C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.
P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervant ni eksenciju. Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu. Od ove, gore navedene količine, dobiju se 13 tegli od po 1 kg ajvara.

         

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

BISTRI SOK OD BOROVNICE

Sastojci za 10 porcija
1 kg borovnica
1700 g šećera
2-3 limontusa
9 litara vode

Priprema
Istući borovnice, pokriti limontusom i šećerom. Ostaviti da stoji 24 sata i povremeno promiešati. Sutradan naliti šerpu sa 9 litara vode i prokuvati 5-10 minuta. Procjediti i nasuti u flaše.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

CEPKANE PEČENE PAPRIKE

Sastojci
100 kom. crvenih paprika (mesnatih)
400 ml ulja
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema
Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati i voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u mrežasti džakčić i zakačiti na neko mesto da se do narednog dana cede. Paprika iscepkati na trake, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno podmazati uljem. Gore navedenu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem paprika. Paprika (uz mešanje) pržiti 50-60 min, pomeri sa šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i vruće sipati u vruće, sterilisane tegle (tegle sterilisati na 100°C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100°C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana tegle sa paprikama ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.
P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu paprika da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Paprike na slici nemaju konzervant ni esenciju. Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

ĐEM OD JAGODA

Sastojci
3 kg jagoda
1,5 kg šećera

Priprema
Jagode očistiti od peteljki i dobro oprati. Staviti u veću šerpu i posuti šećerom. Ukoliko ste u stisci s vremenom možete ih ostaviti da prenoće u frižideru pa kuvati sutradan, a možete kuvati i odmah. Džem treba lagano da krčka, povremeno ga treba promešati i skinuti penu koja se nakupi. Tegle i poklopce dobro oprati i staviti u rernu da se sterilišu najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Džem kuvati 1 do 1,5 sat. Za probu, staviti malo džema na tacnu da se ohladi. Ako se ne razliva, znači da je kuvan. Vreo džem sipati u vrele tegle i odmah zatvarati originalnim poklopcima ili povezati celofanom navlaženim alkoholom. Ušuškati ih dobro u vuneno ćebe ili perjani jastuk, a može i oboje, i ostaviti da se lagano hladi. Ukoliko se strogo pridržavate ovog recepta, konzervans ne treba dodavati, džem se sigurno neće pokvariti.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

ĐEM OD KAJSIJA

Sastojci
1Kg kajsija
600g šećer

Priprema
Zdrave i zrele kajsije oprati, prepoloviti i kuvati bez kapi vode na jačoj vatri uz neprestalno mešanje. Pri kraju kuvanja staviti šećer. Na 1 kg kajsija stavlja se 600 g šećera. Još topao džem sipati u tegle, omotati debljom tkaninom i sutradan povezati celofanom.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

ĐEM OD MALINA

Sastojci
1 kg malina
0.5 kg šećera

Priprema
Maline oprati. Staviti u šerpu i posuti šećerom. Malo ih izgnječiti. Staviti na šporet da se kuva. Džem treba lagano da krčka, povremeno ga treba promešati i skinuti penu koja se nakupi. Tegle i poklopce dobro oprati i staviti u rernu da se sterilišu najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Džem kuvati 1 do 1,5 sat. Za probu, staviti malo džema na tacnu da se ohladi. Ako se ne razliva, znači da je kuvan. Vreo džem sipati u vrele tegle i odmah zatvarati originalnim poklopcima ili povezati celofanom navlaženim alkoholom. Ušuškati ih dobro u vuneno ćebe ili perjani jastuk (može i oboje) i ostaviti da se lagano hladi. Ukoliko se pridržavate strogo recepta, konzervans ne treba dodavati, džem se sigurno neće pokvariti.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

ĐEM OD VIŠANJA

Sastojci
1Kg višnja bez koščica
Pola kilograma šećera

Priprema
Višnje oprati, očistiti koštice, staviti u šerpu i preliti šećerom. Na 1 kg višanja (bez koštica) staviti 500 g šećera. Šerpu pokriti i ostaviti da prenoći. Sutradan staviti da se kuva. Kuva se dok masa ne postane gusta. Još topao sipati u tegle, uviti u deblju tkaninu i ostaviti da se hladi. Kada se ohladi povezati celofanom ili zatvoriti hermetičkim zatvaračem.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

KISELE PAPRIKE

Sastojci
Dugačke, šiljate paprike
biber u zrnu
sirće
so

Priprema
Dugačke i šiljate paprike operite i osušite. Skratite im peteljke i na par mjesta probodite paprike. U tegle ih slažite okomito a između njih stavite malo bibera u zrnu. Paprike zalijte prokuvanim sirćetom koji ste prema ukusu malo razblažili s vodom i posolili. Tegle zatvorite i ostavite na suvom i hladnom mestu.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

KISELE PAPRIKE PUNJENE SIROM

paprike babure
sir
kajmak
presolac

Priprema
Paprike očistiti od semena, oprati i dobro ocediti. Svaku papriku posoliti iznutra i puniti izmešanim mladim sirom i kajmakom. Napunjene paprike redjati u teglu i preliti blagim presolcem, zatvoriti i ostaviti na hladno mesto.
Šta je presolac?
Kuvana slana voda u koju je dodata esencija i vinobran. Na 10 litara vode ide 250 g esencije, 300 g soli, 10 g konzervansa i 10 g vinobrana (u zavisnosti od količine paprika procenite količinu presola i odredite proporcionalno sastojke presola).

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

KISELI KUPUS

Sastojci
kupus
so (3 kg na 100 kg kupusa)

Priprema
Kupus za kiseljenje se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra, a ako živite u Kanadi ili drugim hladnijim predelima planete onda mesec dana ranije jer će u januaru da se smrzne ako ga držite na balkonu. Kaca ili bure sa kupusom se drži u podrumu gde je temperatura vazduha ujednačena tokom zime. Kacu ili bure treba najpre dobro oprati, zavrne se i dobro zategne slavina da se kupus prilikom kiseljenja pretače. Kacu smestiti na mesto gde će da stoji ali je podići od poda na tri cigle ili kamena. Kupus za ostavljanje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški kupus. Kupus se očisti od spoljnjih listova, izreže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole. Tako naređano bure naliti hladnom vodom, najbolje izvorskom ili bunarskom. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slanije može dodati još 1 kg soli ali je 3 kilograma sasvim dovoljno. U napunjeno bure ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen belutak izvađen iz čistog planinskog potoka. Ne sme se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen jer ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, tako što se pod slavinu podmetne lonac ili kofa, otoči voda iz kupusa pa se zatim ponovo ista vrati odozgo u kupus. Tako nekoliko puta. Pretakanje se vrši da se so izmeša, da se raso ne rasteže prilikom korišćenja i da kupus pre stigne. Ovako spremljen kupus može da traje do početka juna meseca.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

KOMPOT OD BRESAKA

Sastojci
1 kg bresaka sa koščicama
Pola litre vode
400-500 g šećera

Priprema
Pripremiti 1 kg bresaka, pola litre vode i 400-500 g šećera. Šećer i vodu pomešati i kuvati dok provri. Breskve oprati, skinuti koru, očistiti koštice, iseći na dva dela i složiti u tegle. Preko njih zaliti šećernim rastvorom (ohlađenim). Dobro zatvoriti dvostrukim celofanom ili hermetičkikim poklopcem, staviti u šerpu, doliti svežu vodu tako da voda bude ispod grlića tegle. Kuvati dok voda provri, ohladiti, izvaditi tegle i ostaviti za zimu.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

KOMPOT OD MUŠMULA

Sastojci
1 kg mušmula
200 g meda
1 limun (sok)
1 vanilina šipka
rum

Priprema
Polu zrele mušmule, oprati, oljuštiti, iseći na polovine ili četvrtine (u zavisnosti od veličine), posuti sokom od limuna i 15 min. ostaviti da stoji. Preliti hladnom vodom, staviti da se kuva 5-7 min., dodati med, vanilu i kuvati još 5 min. Vruć kompot sipati u sterilisane tegle (ostaviti za prst do vrha ),zaliti 1 čajnom kašičicom ruma i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Tegle umotati u kuhinjske krpe, spustiti u provrelu vodu (voda dolazi do 2/3 tegle, smanjiti temperaturu (srednja) i kuvati još 15 min. Izvaditi, obrisati, uviti u deblju tkanninu i do narednog dana ostaviti. Do upotrebe ostaviti na hladno mesto (podrum).
P. S. Po želji staviti vinobran (uputstvo sa kesice).

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

LIST VINOVE LOZE

Sastojci
listovi vinove loze
so
Priprema
Odabrati veće i zdrave listove vinove loze. Dobro obrisati svaki list i skinuti mu prašinu. Razređene (onako da nisu jedan preko drugog) položiti ih na čistu krpu i ostaviti da prenoće (da malo uvenu). Sutradan ređati listove jedan na drugi, a između njih staviti po malo soli. Napakovati tako po 5-6 lista i staviti u teglu. Postupak ponoviti na isti način sve do kraja tj. dok ima lišća. Teglu onda povezati i ostaviti da stoji 24 sata. Otvoriti teglu, dodati nove listove, pripremljene kao ovi predhodni. Ponovo povezati i ostaviti 24 sata da stoji. Postupak ponavljamo na isti način sve dok se tegla ne napuni. Na kraju dodamo još malo soli.
P. S. Vinov list za sarmu obično se stavlja u proleće, kada je mlad i dovoljno velik, a može i leti ako nije prskan nekim zaštitnim sredstvom. Kada se napakovani ređaju u teglu, ređati ih raširene, a ne zgužvane. Prilikom zavijanja sarmi, listove dobro oprati u mlakoj vodi, a meso nema potrebe soliti.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

LJUTE PAPRIČICE

Sastojci
1 kg ljutih papričica
300 ml belog vinskog sirćeta
150 ml hladne vode
2 kašike soli
5 g bibera u zrnu
1 kafena kašičica vinobrana
1 kafena kašičica slačice

Priprema
Papričice oprati, obrisati, složiti u sterilisane tegle i naliti pripremljenom marinadom (sirće, voda, so, vinobran). Složene papričice pritisnuti unakrsnim štapićima od vinove loze (ili plastičnim) i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Ovako pripremljene papričice ostaviti na hladno mesto (podrum), a do upotrebe najmanje 6 nedelja ih ne otvarati.
P. S. Biber, slačicu i listove peršuna, pri ređanju paprike posipati tj. rasporediti.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

LJUTENICA

Sastojci
5 kg crvenog paradajza
200 g šećera
300 ml zejtina
200 ml sirćeta (vinovo)
4 lista lorbera
4 glavice belog luka
1 kašičica (kafena) bibera u zrnu
30 crvenih paprika
250 g ljutih papričica (baburica)

Priprema
Paradajz, oprati, samleti i staviti u jedan veći sud, gde će da se kuva. Dodati: šećer, zejtin, lorber, sirće, biber i iseckani beli luk. To kuvati oko 45 minuta. Posle 45 minuta kuvanja, dodati crvene paprike (samlevene na mašini za meso) i 250 g ljutih baburica (njih stavimo cele) i još 20 minuta kuvamo. Po želji posoliti i dodati celerov list. Odmah tako vruće sipati u zagrejane i sterilisane tegle (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni) .
P. S. Sok koji se dobije nije kao ajvar, ali tokom stajanja baburice ga upiju i ko voli ljuto predivno je.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

LOVAČKA SALATA
Sastojci
3 kg paradajza
3 kg paprike
150 g ulja
3 glavice belog luka
2 lovorova lista
biber, so (po ukusu)
100 g sirćeta

Priprema
Paradajz popariti, oljuštiti i dinstati na ulju. Kada se paradajz skuva dodati papriku iseckanu na rezance, 2 lovorova lista, so i biber, pa kuvati još 15 minuta. Dodati sitno naseckan beli luk. Još minut-dva prokuvati. Sipati u vruće, čiste i sterilisane tegle i povezati. (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni)

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

MARMELADA OD SMOKAVA

Sastojci
1 Kg smokve
700g žele šećer
50 ml crvenog vina
1 šipka vanile
1 kafena kašičica limontusa
latice ruže (suve)

Priprema
Smokve oprati, očistiti vrhove donjeg i gornjeg dela, samleti na mašini za meso i staviti u dublju šerpu. Dodati šećer, vino, promešati i staviti da se kuva. Kada izbije prvi ključ, smanjiti temperaturu (srednja) i uz neprestano mešanje kuvati 6-7 min.
Pomeriti s ringle, dodati isečenu šipku vanile, limontus, promešati i vratiti još 2-3 min na ringlu da se kuva (uz mešanje). Skuvanu marmeladu, još vruću, sipati u sterilisane tegle (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni), posuti laticama suvih ruža i hermetičkim zatvaračem zatvoriti. Ovako pripremljenu teglu s marmeladom, zaviti u deblju tkaninu (ćebe) i do narednog dana ostaviti da stoji. Teglu izvaditi iz tkanine i do služenja ostaviti na tamnom i hladnom mestu (podrum).
P. S. Radi sigurnosti da je marmelada gotova – skuvana, na jednu tacnicu izvaditi malo mase, ostaviti par sekundi da se ohladi i ako se ista ne razleva po tacni, onda je marmelada gotova. U slučaju da dođe do razlevanja, nastaviti s kuvanjem još 2-3 min.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

MARMELADA OD ŠIPURKA

Sastojci za više od 10 porcija
2 kg svežih šipuraka
0,5 kg šećera (može i manje, zavisi od ukusa)
2 g konzervansa

Priprema
Prvo dobro oprati šipurke, odseći im kapice i potopiti ih u vodu. Sve to kuvati oko dva sata dok šipurak ne omekša da se može ispasirati. Pošto se dobro skuvao, sačekati malo da se ohladi i ispasirati ga kroz pasirku. Dobijeni sok kuvati (pre toga u njega dodati šećer) dok se ne zgusne. Potom dodati 2 g konzervansa. Gotovu marmeladu sipati u staklene tegle, koje su zagrejane.
Napunjene tegle staviti u pleh i zapeći ih u rerni pola sata na 100 stepeni (pasterizacija). Kada se tegle ohlade, zatvoriti ih celofanom i čekati zimu.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

MLEVENI PARADAJZ (PARADAJZ U FLAŠE)

Sastojci
Crveni paradajz
Celer (listovi)
Konzervans
Maslinovo ulje (može i drugo)
So
Priprema
Crveni, zreo, ali ne prezreo paradajz, oprati, dobro obrisati i ostaviti još oko pola sata da se prosuši. Iseći paradajz na parčiće, odstraniti drvenasti deo i staviti u jedan sud. Na mašini za meso samleti, dodati konzervans, po ukusu posoliti i dobro promešati. Listove celera oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, sitno iseckati i dodati mlevenom paradajzu. Promešati i sipati u čiste, sterilisane (u rerni na 100 °C oko 30 min.) ohlađene flaše. Pri sipanju paradajza u flaše voditi računa da se flaše ne prepune tj. da se ostavi za 1 cm praznog prostora do vrha. U svaku flašu naneti po pola kašičice maslinovog ulja (a može i drugo) zatvoriti flaše i ostaviti na mračno, hladno mesto do upotrebe.
P. S. Voda koju paradajz opusti (u sud gde stoji isečen paradajz) baci se tj. ne sipa se u mleveni paradajz. Isto tako ko voli ljuto može u flašu da stavi po neku ljutu papričicu. Kada počne upotreba ove vrste zimnice i flaša s paradajzom otvori, onda se ista ne vraća na mesto gde je bila, već se u frižider stavi. Količina celera se stavlja tj. određuje po sopstvenom ukusu.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

PEKMEZ OD JABUKA

Sastojci
zelene kiselkaste jabuke
šećer
limun

Priprema
Za ovaj pekmez upotrebljavaju se zelene kiselkaste jabuke. Na 1 kg jabuka stavi se 750 g šećera. Šećer sipati u šerpu, naliti ga vodom (koliko da pokrijemo šećer) i ušpinovati ga kao za slatko. Pomeriti šerpu sa ringle. Iznad vanglice narendisati oprane i oljuštene jabuke, dodati limunov sok i dobro ih (rukom) iscediti. Šerpu sa šećerom vratiti na ringlu, sačekati da šećer provri i onda mu dodati izrendisane i isceđene jabuke. Jabuke kuvati na jakoj vatri neprestano ih mešajući čistom varjačom. Kuvanje traje sve dok na dnu šerpe ne ostane trag kada se varnjačom povuče. Gotov pekmez, još vruć sipati u čiste i zagrejane tegle i staviti u rernu (100°C) oko 15 min. dok se na površini uhvati tz. kožica. Povezati tegle celofanom ili hermetičkim zatvaračima i ostaviti.
P. S. Ovaj pekmez bi trebalo da rade dve osobe da jabuke ne promene boju. Odnosno jedna da ljušti jabuke, a druga da ih rendiše.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

PEKMEZ OD KUPINA

Sastojci
Kupine
Šećer

Priprema
Kupine očistiti, oprati (istuširati) staviti u šerpu i na srednjoj temperaturi oko 1 sat kuvati. Za to vreme stalno mešati da kupine ne bi zagorele. Skinuti šerpu sa ringle i ostaviti da se ohladi. Propasirati ih kroz sito ili mašinu za pasiranje. Dobijeni sok izmeriti i vratiti u šerpu. Kuvati dok se sok upola ne ukuva. Dodati šećer tj. na 3 litra soka staviti 1 kg šećera. Dobro promešati i staviti da se kuva dok se ne zgusne. Kada je pekmez dovoljno gust, skinuti ga s ringle i sipati još vruć u čiste i predhodno zagrejane (u rerni) tegle. Tegle napunjene pekmezom staviti u blago zagrejanu rernu (oko 100°C) i ostaviti oko 15 min. da u njoj stoje tj. dok se na površini pekmeza uhvati tz. kožica. Povezati celofanom i ostaviti. Kod kuvanja ovog pekmeza voditi računa da kupine ne zagore, odnosno mešanje je uzastopno.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

PEKMEZ OD ŠIPAKA

Sastojci
1 Kg šipak
1 Kg šećer
voda

Priprema
Očistiti od drščica šipurke, dobro ih oprati i naliti vodom. Stavimo onoliko vode koliko je potrebno da pokrije šipurke i još oko pola litra iznad. Staviti da se kuvaju, a kuvaju se dok ne omekšaju. Kada su omekšali, propasirati ih i u dobijenu masu staviti šećer. Na 1 kg dobijene mase ide 1 kg šećera. Ovaj pekmez treba ostaviti, pri kuvanju, ređe nego kada kuvamo ostale pekmeze. Kada je pekmez gotov, još vruć ga sipati u tegle, ostaviti da se ohladi i povezati celofanom ili hermetičkim poklopcem.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

PINĐUR

Sastojci za više od 10 porcija
5 kg mlevenog paradajza
2 korena peršuna
3-4 korena mrkve
200 g šećera
400 g ulja
1 konzervans
1-2 glavice belog luka
250 g sirćeta
6 kašika soli
6 kg paprika
1 ljuta papričica

Priprema
Paradajz mleveni, peršun (rendani ili samleven šta vam je lakše), mrkva takođe (rendana ili mlevena), šećer, ulje, konzervans, beli luk, sirće, soli, sve to kuvati 1 sat. Posle dodati 6 kg paprika (koje su pečene, očišćene, ohlađene, samlevene), 1 ljutu papričicu samlevenu (ako neko voli ljuće može i 3-4). Prokuvati. Sipati vruć pinđur u vruće tegle i zapeći u rerni. Kad se ohladi povezati.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SALATA OD ŠARGAREPE

Sastojci za više od 10 porcija
5 kg šargarepe
15 dkg soli
1/2 l ulja
1 šoljica sirćeta
3 fafarone
4 glavice belog luka
15 dkg žutih paprika

Priprema
Oguliti šargarepu, očistiti luk, papriku i fafarone, pa sve samleti na mašini za meso. Povrće usuti u veću posudu, dodati so, ulje i sirće i sve dobro promešati. Sipati u tegle.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SIRUP OD GROŽDJA

Sastojci za 10 porcija
2 kg grožđa
1 i po kg šećera
2-3 limuntosa
2 litra vode

Priprema
Istući grožđe, prekriti limuntosom i šećerom. Ostaviti da stoji 24 sata i povremeno promiješati. Sjutradan naliti šerpu sa 2 litara vode i prokuvati 5-10 minuta. Procjediti i nasuti u flaše.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SIRUP OD JABUKA

Sastojci
3 kg jabuka
80 g limuntusa
2 l vode
šećer

Priprema
Jabuke oprati, oljuštiti, očistiti od košpica i samleti na mašini za meso. Dodati limuntus i vodu (hladnu), promešati, pokriti gazom i ostaviti najmanje 10-12 h da stoji. Procediti (kroz gazu) i na svakih 1 l dobijene tečnosti dodati 1 kg šećera. Promešati da se šećer rastopi, sipati u čiste, sterilisane flaše, zatvoriti hermetičkim zatvaračima(ili duplim celofanom) i ostaviti na hladno mesto(podrum) do upotrebe.
P. S. Kada se flaša otvori tj. počne korišćenje soka iz iste, držati je u frižideru.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SLATKO OD BOROVNICA

Sastojci
Borovnice
šećer
vanila

Priprema
Oprati borovnice i očistiti ih od listića. Ređati u plitkoj šerpi što većeg prečnika (to je korisno jer se tokom kuvanja treba uklanjati pjena) sledećim redosljedom: red borovnica - red šećera - itd.- šećer na vrhu. Ostaviti 24 sata da borovnice puste sok. Poslije 24 sata staviti šerpu na šporet i kuvati 20-tak minuta. Ne dodavati vodu! Dodati vanilu. Hladno sipati u tegle.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SLATKO OD DUNJA

Sastojci
Šećer
Dunje
Voda

Priprema
Dunje očistiti i reckastim nožem iseći na kockice. Svaku kockicu odmah suštati u hladnu vodu (da se boja ne promeni) i staviti da provri. Kada voda sa dunjama provri, pustiti 2-3 ključa, a zatim dunje staviti u cediiljku i ocediti tečnost (čuvati). Tečnost pomešati s šećerom i staviti da se kuva tj. ušpinovati ga. Dodati dunje i kuvati dok se ne dobije gustina meda. Prilikom kuvanja skidati belu penu koja se stvara. Posudu sa kuvanim slatkom, pokriti čistom, hladnom vodom nakvašenom salvetom i ostaviti do narednog dana da stoji. Slatko sipati u sterilisane tegle, zatvoriti hermetičkim zatvaračem ili celofanom i ostaviti na tamno, hladno mesto (podrum) da stoji. Na 1 kg dunja staviti 1 l vode, 1,250 kg šećera.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SLATKO OD GROŽDJA

Sastojci
Belo grožđe (krupnije)
krečna voda
šećer
limun
voda

Priprema
Krupnija zrna belog grožđa, oprati, skinuti ljusku i staviti u krečnu vodu 35-40 min. da stoji. Potom grožđe ocediti, izvaditi semenje i dobro oprati. Na 1 kg grožđa stavlja se 0,8 –1 kg šećera. Šećer se određuje po kiselosti tj. slasti grožđa. Šećer preliti s 1 čašom hladne vode (ako se radi o 1 kg) i ušpinovati ga. U ušpinovan šećer spustiti zrna grožđa. Nastaviti s kuvanjem i u pola kuvanja dodati limun isečen na kolutove. Kada je slatko gotovo, pokupiti penu, pokriti ga vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi (do sledećeg dana). Sipati u tegle, povezati u celofan ili zatvoriti hermetičkim zatvaračima.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SLATKO OD KUPINA

Sastojci
kupine
šećer

Priprema
Zrele, krupne kupine staviti u đevđir i više puta ih oprati. Ređati u šerpu, red kupina, red šećera i tako redom dok se kupine ne utroše. Poslednji red je šećer. Na 1 kg kupina ide 1,3 kg šećera. Šerpu pokriti čistom salvetom i ostaviti da prenoći. Sledećeg jutra kuvati na jakoj vatri, dok sok ne bude gust. Skinuti sa štednjaka, pokupiti penu, pokriti salvetom i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi sipati u tegle i povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SLATKO OD SMOKAVA

Sastojci
Smokve
Šećer
Limun
Šipka vanile

Priprema
Smokve, oprati, očistiti vrhove donjeg i gornjeg dela pa ih oštrim nožićem što tanje oljuštiti. Šiljastim metalnim predmetom (kao igla za pletenje) svaku smokvu na dva mesta probušiti. Tako pripremljene smokve naređati u lonac i staviti da se kuva. Kada voda proključa (tri-četiri ključa) prosuti je i naliti drugu. Naliti vrućom vodom da se postupak ubrza. Ovaj postupak (dolevanja vruće vode) ponoviti 6-7 puta. U poslednju vodu staviti kore limuna. Smokve staviti u đevđir i ostaviti ih da se sacede. Na 1 kg i 250 g smokvi ide 3 kg šećera. Staviti šećer u šerpu, preliti ga hladnom vodom (onako samo da se pokrije) i staviti da se špinuje. Šećer špinovati manje nego obično tj. sok ne mora mnogo gust da bude pošto je bolje da se smokve sto duže kuvaju. Slatko kuvati na jakoj vatri, odnosno brzo, sve dok se ne zgusne. Da bi bili sigurni kada je postignuta željena gustina, izdvojimo na jednu tacnicu malo soka, rashladimo ga i ako sok pada u gustim kapljicama sa kašičice, onda je gotov. Par minuta pre nego što je slatko gotovo, dodamo mu sok od limuna i šipku vanile. Skinuti slatko s ringle, pokriti čistom vlažnom salvetom i ostaviti 10 min. da tako pokriveno stoji. Skinuti salvetu i ponovo ga vratiti na ringlu da proključa (4-5 ključa). Skinuti sa šporeta, pokupiti svu penu, poklopiti vlažnom salvetom i ostaviti da prenoći. Hladno slatko, sutradan sipati u tegle i povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima. Pažljivo tegle spolja izbrisati i ostaviti na mesto gde ima promaje. Ovo slatko je bolje kada postoji.
P. S. Smokva je voćka koja upija dosta šećera, zato ne treba uzimati manje šećera od date mere. Ako se i javi u slatku više soka, isti će biti potreban kasnije kada smokve počnu da upijaju šećer – sirup i na kraju ostanu u tegli gornji slojevi skoro suvi tj. bez soka.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SLATKO OD ŠLJIVA

Sastojci
šljive
šećer
voda
orah
šipka vanile
limun

Priprema
Šljive oprati, nožem oljuštiti, povaditi koštice (drvcetom) i ostaviti u krečnu vodu pola sata da stoje. Posle toga dobro ih oprati i staviti u cediljku da se ocede. U svaku šljivu staviti po četvrtinu oraha. Ušpinovati šećer (šećer zaliti s malo vode) i u njega spustiti šljive. Dodati šipku vanile isečenu na komade, a u pola kuvanja limun isečen na kolutove. Kada je slatko gotovo, pokupiti penu, ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračem. Na 1 kg šljiva (bez koštica) stavi se 1,2 kg šećera.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

SOK OD GROŽĐA

Sastojci
grožđe
šećer
sok od limuna

Priprema
Grožđe oprati i dobro izgnječiti. Dobijenom soku dodati šećer, sok od limuna i staviti da se kuva. Kada tečnost provri kuvati još 10 min. i sipati u čiste sterilisane vruće flaše. Flaše zatvoriti hermetičkim zatvaračima, zaviti u kuhinjske krpe i staviti u vruću vodu da se kuvaju tj. sterilišu još 15 min. Izvaditi flaše, zamotati ih u deblju tkaninu i ostaviti da prenoće. Narednog dana ostaviti ih na tamnom mestu (podrum) da do upotrebe stoje.
P. S. Na 1 kg grožđa staviti 2 kašike šećera i 1 čajnu kašičicu soka od limuna. Po želji količina šećera može da se smanji i doda med. U tom slučaju je razmera 1 : 1. Kada se otvori flaša sa sokom tj. počne sa upotrebom soka, flašu čuvati u frižider.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SOK OD JABUKA I ŠARGAREPA

Sastojci
5 kg jabuka
2 kg šargarepe
4 kg šećera
100 g limuntusa

Priprema
Jabuke i šargarepu očistiti, iseckati na kriške i kolutove, naliti vodom da ogreznu i skuvati da omekšaju. Kad se masa malo prohladi, propustiti je kroz sokovnik, dodajući tečnost u kojoj se kuvalo. Trebalo bi da se dobije od 10 do 13 litara soka. Soku dodati šećer i limuntus i staviti ga da kratko prokuva. Vreo sok sipati u vrele, prethodno sterilisane flaše (u rerni, najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C). Flaše zatvoriti originalnim poklopcima (takođe sterilisanim) ili celofanom nakvasenim alkoholom, ušuškati u perje i ostaviti da se što duže hlade.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SOK OD JAGODA

Sastojci
5 kg jagoda
2-3 l vode
2-3 kg šećera
50 g limuntusa

Priprema
Jagode izgnječiti, dodati limuntus i vodu i ostaviti da stoje 24 sata. Sutradan propasirati kroz veću cediljku ili propustiti kroz sokovnik. Na 1 litar dobijenog soka dodati 0.5 kg šećera. Sok kratko treba prokuvati, skidajući penu koja se nakupi i sipati u vrele flaše koje ste sterilisali u rerni najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Flaše dobro ušuškati u perje i ostaviti da se sok lagano hladi.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SOK OD VIŠANJA

Sastojci
3 kg višanja
1 l vode
10 g limuntusa
šećer

Priprema
Pomešati višnje, limuntus i vodu i ostaviti da prenoći. Sutradan procediti kroz sokovnik, cedku ili gazu, zavisi šta imate. Na 1 l dobijenog soka dodati 0,5 kg šećera. Sok treba prokuvati, skidajući penu. Vruć sok sipati u vruće flaše prethodno sterilisane najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Flaše ušuškati u perje i ostaviti da se sok lagano hladi.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

SRPSKA LJUTENICA

Sastojci za 4 porcije
- 500 g ljutih papričica (iseckati na tanke kolutove)
- 3-4 kg šargarepe (očistiti i iseckati sitno na kolutove)
- 7-9 glavica belog luka (iseckati sitno)
- 2 veze peršunovog lista (iseckati sitno)

Priprema
Celu masu staviti u veću šerpu i dobro promešati. Posoliti po ukusu. Dodati 15 supenih kašika alkoholnog sirćeta, 2 supene kašike jestivog ulja i pola kesice konzervansa (kesica je od 5 grama). Ponovo sve izmešati i ostaviti da stoji oko 10 časova uz povremeno mešanje. Sipati u čiste tegle do vrha. Kad se tegle napune obavezno staviti plastične pritiskivače. Tegle dobro zatvoriti zatvaračima i ostaviti na hladno mesto (podrum ili hladan špajz) oko 30 dana. Nakon toga upotrebljavati uz razna jela i predjela.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

TURŠIJA

Sastojci za više od 10 porcija
Po želji zdravo povrće, zeleni paradajz, sve vrste paprike, krastavci, lučiće, karfiol i drugo
10 l vode
3 l sirćeta (običnog)
1 kg šećera
250 dkg soli
2,5 vinobrana

Priprema
Oprati povrće, ne rezati paprike, niti paradajz, sve ostaviti celo, lučiće očistiti. Vodu i sve sastojke pomiješati i dobro promiješati (ne kuvati) da se otopi so i šećer, dodati vinobran. U posudu po želji poslagati povrće i preliti sa smesom. Može se kiseliti u plastičnim kantama sa poklopcem, u buradi, u staklenkama ili drugim posudama. Mora biti dobro pritisnuto povrće i da leži u vodi, najlakše i najpraktičnije je to izvesti sa plastičnom vrećom ili vrećicom napunjenom sa vodom i dobro zatvorenom. U tom slučaju samo odignuti vrećicu i izvaditi povrće po želji (vrećicu ili vreću koristite i za kiseljenje kupusa, jer izbegavate kamen i neugodno pranje platna i dasaka), ako je kanta u pitanju može se pritisnuti i sa većim plitkim tanjirom. Nakon 4 -6 nedelja, spremno je za upotrebu! Ovako možete iskoristiti sve ono što Vam je ostalo u vrtu.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

VITAMINSKI SOK

Sastojci za više od 10 porcija
1 kg jabuka
1 kg krušaka
1 kg dunja
1 kg šargarepe
5 limuntusa
2 kg šećera
voda

Priprema
Očistiti voće, iseći na kocke i staviti u ekspres lonac da se kuva. Kada je gotovo, propasirati. Dodati 12 l vode, limuntus i šećer. Prokuvati sve zajedno, sipati u čiste vruće flaše, pokriti ćebetom i ostaviti 24 časa. Po drugoj verziji recepta ne treba dodati 12 l vode, nego sa propasiranom kašom od voća samo dopuniti do 12 l, pa onda dodati šećer i 3-4 limuntusa, prokuvati i dalje isto.
Ukoliko se nema od svakog voća, može se praviti i od dve ili tri vrste.

(POVRATAK NA SADRŽAJ)

 

 

 

 

 

TURŠIJA OD ZELENOG PARADAJZA

Sastojci
Zeleni paradajz

Za presolac (za 1 l tečnosti) :

1 l vode
9 kašika šećera
2 kašike soli (ravne)
250 ml sirćeta

Ostali materijal:

1 vinobran
biber u zrnu (po želji)
3-4 lista lorbera
nekoliko listića svežeg celera
šargarepa ili koren rena

Priprema
Paradajz oprati, dobro obrisati i ostaviti još 15 min. da se sasuši (sobna temperatura). U jednu šerpu naliti vodu, dodati šećer, so, promešati i staviti da provri tj. kuvati dok se šećer i so ne rastope (3-4 min.). Pomeriti sa ringle, dodati sirće i ostaviti da se ohladi. U ohlađen rastvor razmutiti vinobran. Paradajz naređati u jednu šerpu, preliti ga ohlađenim rastvorom, pokriti čistom krpom i ostaviti 24 h da stoji. Ređati ga u čiste, sterilisane, hladne tegle. Staviti nekoliko listića svežeg celera, zrna bibera, lorber i do vrha tegle naliti pripremljenim hladnim rastvorom. Očistiti šargarepu (ren), iseći po dužini i u obliku krsta staviti preko paradajza tj. time pritisnuti paradajz. Poklopiti i ostaviti najmanje 6 nedelja do upotrebe da na tamno i hladno mesto stoji.
P. S. Na slici je za pritiskanje upotrebljena šargarepa, a za istu teglu od 1 kg (na slici) upotrebljeno je 300 ml pripremljene tečnosti.